Klausimai ir atsakymai apie maistą

Receptai

Nepaisant to, kad kiekvieno iš mūsų skonis maistui labai skiriasi – ne paslaptis, kad visi mes mėgstame gardžiai pavalgyti, todėl įvairūs receptai, iki tol neragauti patiekalai ir visa tai, kas susiję su maistu daugelį žmonių labai domina. Taigi, tam, kad patenkintume jūsų smalsumą, įvardinsime keletą įdomių faktų apie maistą.

  • Kodėl krekeriai yra su skylutėmis? Pasirodo, kad krekeriuose esančios skylutės nėra tik dėl grožio – be skylučių krekeriai negalėtų tinkamai iškepti. Skylutės padeda kepimo metu garams išgaruoti, todėl krekeriai galiausiai tampa traškūs. Skylučių vietos ir jų skaičius priklauso nuo krekerių dydžio ir formos.
  • Kodėl pienas yra baltas? Piene yra apytiksliai 87 vandens ir 13 proc. tokių sudedamųjų dalių kaip riebalai ir įvairūs baltymai. Daugiausiai piene esančių baltymų sudaro kazeinas (apytiksliai 80 proc.). Būtent ši medžiaga ir kai kurie iš riebalų turi įtakos pieno spalvai.
  • Kodėl pipirai yra aštrūs? Juose yra medžiagų, kurios yra bespalvės ir bekvapės – jos tiesiogiai veikia mūsų jutiminius neuronus, todėl mūsų organizmas ima manyti, kad burnos gleivinė ar skrandis „dega“, nors iš tikrųjų joks fizinis degimas nevyksta.
  • Kodėl mėtos atrodo „šaltos“? Lygiai taip pat, kaip ir pipirų atveju, mėtose yra medžiaga (mentolis), kuri apgauna mūsų smegenis, kurios ima manyti, kad mėtos yra šaltos. Nors temperatūra išlieka lygiai tokia pati, kokia buvo prieš vartojant mėtas.
  • Kodėl išvirti omarai, krabai ir vėžiai tampa raudoni? Nemaža dalis žmonių iki šiol mano, kad šie vėžiagyviai yra raudoni, tačiau iš tikrųjų jie tokiais tampa tik juos išvirus. Jų išorinis skeletas yra sudarytas yra kelių pigmentų, iš kurių vienas yra karotenoidas, suteikiantis raudoną atspalvį. Normalioje temperatūroje šis pigmentas yra „pasislėpęs“, nes jį dengia kitos baltymų grandinės, tačiau tuomet apsauga pažeidžiama, pasirodo tikroji spalva.
  • Kodėl druska pagerina skonį? Sūrumas yra vienas iš penkių pagrindinių skonių, kurį gali atpažinti mūsų liežuvis. Be to, druska padeda tam tikroms maiste esančioms molekulėms kur kas lengviau pasklisti į orą, tokiu būdu pagerinant maisto aromatą, kuris yra labai svarbus bandant pajusti maisto skonį.