Sveikata, grožis

Kas yra granola?

Granola – tai sveiki traškūs skrudinti dažniausiai avižiniai dribsniai su medumi. Nors pagrindinis ingredientas dažniausiai yra avižiniai dribsniai, granola gali būti gaminama ir iš kitų rūšių dribsnių, pavyzdžiui, grikių, ryžių, kviečių dribsnių.  Vietoj medaus neretai gali būti naudojamas klevų sirupas,  sviesto ar alyvuogių aliejaus ir cukraus mišinys. Taip pat dažniausiai granola turi ir kitų įvairių priedų, pavyzdžiui, smulkintų migdolų, karijų, graikinių ar žemės riešutų, pistacijų, sezamų sėklų, džiovintų vaisių ir uogų tokių, kaip spanguolių, vyšnių, abrikosų, razinų, datulių, bei šokolado gabaliukų arba net prieskonių, kurie granolai suteikia sūrų skonį.

Granola dažnai vartojama kaip didelę maistinę vertę turintis pusryčių maistas arba kaip sveikas ir maistingas užkandis, turintis daug skaidulų, baltymų ir angliavandenių bei vitaminų ir mikroelementų. Sotumo jausmą ir maistingumą užtikrinančią granolą ypač populiaru valgyti su pienu, natūraliu jogurtu, kefyru ir kitu raugintu pienu, tačiau ji gali būti vartojama ir viena.  Šie sveiki dribsniai dažnai taip pat patiekiami su šviežiais vaisiais ir uogomis (pavyzdžiui, braškėmis, avietėmis, bananais, obuoliais, citrusiniais vaisiais). Be to, šie traškūs skrudinti dribsniai gali būti pateikiami ne tik birūs, bet ir kaip batonėliai. Iš granolos pagaminti batonėliai – ne tik sveikas, bet ir labai patogus užkandis, kurį galima įsidėti keliaujant, stovyklaujant ar kitaip aktyviai leidžiant laiką. Granola taip pat tinka ir kitų patiekalų gardinimui, nes suteikia jiems ne tik maistinės.

Granolą galima barstyti ant įvairiausių kitų saldžių pusryčių: saldžių skrebučių su riešutų sviestu ar  uogiene bei įvairių košių. Granola gali būti naudojama kaip priedas arba dekoracija gaminant ar patiekiant desertus, pavyzdžiui, pyragus, tortus ar ledus. Sūri granola gali būti naudojama pagardinti salotas ar kitus patiekalus. Jei norite išbandyti granolą, šių dribsnių galite įsigyti čia: https://www.momose.eu/granola-e-parduotuve .